Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese, een Italiaans recept uit Bologna is een van de weinige rijkgevulde Italiaanse sauzen. Spaghetti Bolognese is een eenvoudig maar overheerlijk recept. Bolognese is vol van smaak en lekker, maar niet te sterk gekruid. Van de overgebleven saus kan je de volgende dag nog heerlijk een pastaschotel maken (water loopt je in de mond als je de Bolognesesaus aan het maken bent.) In Nederland wordt Bolognesesaus meestal met spaghetti gegeten maar in Italië gebruiken ze veel tagliatelle. Zelf vind ik pennen lekker omdat de saus daar in gaat zitten.
Bereidingstijd bolognesesaus is ongeveer 45 minuten. Voor normale eters zal 500 gram pasta voldoende zijn voor 4 tot 5 personen. Maak liever teveel dan te weinig want van de overgebleven saus maken we een overheerlijk pastaschotel uit de oven van.
Ingredienten voor Spaghetti Bolognese
- 500 gram spaghetti
- 500 gram rundergehakt (niet mager)
- 100 tot 200 gram ontbijtspek in reepjes (niet teveel anders gaat het teveel naar spek smaken)
- 300 gram winterwortel
- 2 tenen knoflook
- 2 uien (middel groot)
- Parmezaanse kaas / ( je kan ook pecorino gebruiken wat ongeveer hetzelfde effect heeft maar stukken goedkoper is)
- 1,5 stengels bleekselderij
- blikje tomaten puree (minimaal 70 gram)
- 500 gram tomatenblokjes
- vleesbouillon blokje (voor 250 ml vleesbouillon)
- gedroogde oregano (naar smaak mijn advies is minimaal 1 eetlepel)
- 250 ml rode wijn (niet te kieskeurig iedere wijn is goed)
- olijfolie/ kokosolie
- zout en peper
Zelf ben ik een groot voorstander van een goede voorbereiding zodat eerst alles klaar staat voordat het bereiden begint.
Voorbereiding voor bolognesesaus
- Snipper de ui (niet te klein), snij de bleekselderij in niet te dikke boogjes en rasp de wortel (niet te fijn). Zelf vind ik het lekker om een klein stukje van de wortel in kleine blokjes te snijden en mee te bakken.
- Snij het ontbijtspek in reepjes (als ze dat niet al zijn)
- los een halfblokje vleesbouillon op in 250 ml lauw water.
- meet 250 ml rode wijn af
- Zet een pan water op zodat je op tijd de pasta kunt koken. Gooi flink wat zout in het water want dan wordt het heter.
- Neem een niet te kleine braadpan om de bolognesesaus in te bereiden
Het bereiden van bolognesesaus:
- Verhit de olie in de pan en bak de gesnipperde ui met de bleekselderij en de wortel en bak dit een beetje aan.
- Voeg nu de spekreepjes en het gehakt toe. Bak het gehakt met de spekreepjes aan tot het gehakt rul is.
- Gooi nu de tomaten puree en de oregano erbij en pers de knoflook erbij. Laat dit een paar minuutjes bakken. (bakken van tomatenpuree haalt de zure smaak weg. Als je tomatenpuree gebruikt altijd een goed idee om het eerst even kort te bakken)
- Gooi de rooie wijn erbij en laat zo`n 5 minuten op een laag vuurtje sudderen.
- Voeg nu de tomatenblokjes en de vleesbouillon toe, breng de bolognesesaus nu aan de kook en laat 15 minuten sudderen
- Gooi de pasta in het kokende water tot het beetgaar is. Giet de pasta af (niet afspoelen)
- Gooi nu de spaghetti beetje bij beetje bij de bolognesesaus (niet teveel tegelijk want je kan het er niet meer uithalen maar wel bij gooien 🙂
- op smaak maken met peper en zout en naar smaak bij kruiden (oregano, tijm, rozemarijn, basilicum)
Spaghetti bolognese serveren:
Maak de borden warm. Warme borden maakt dat je langer van de spaghetti bolognese kan genieten. Kaas eroverheen en direct serveren. Als je liever de bolognesesaus over de spaghetti gooit (Nederlandse stijl) dan kan je een bedtje van sla onder de spaghetti leggen dat geeft ziet er mooi uit.
Gooi niet teveel spaghetti bolognese in 1 keer op het bord voor de warmte maar ook tegen het weggooien. Je kan beter 2 keer opscheppen als 1 keer weg moeten gooien!
Hoe maak je spaghetti bolognese? Spaghetti Bolognese maken doe je zo!