Thaise wok recept met garnalen, paksoi en kokos.

Een paar jaar geleden heb ik deze Thaise wok voor het eerst  gemaakt. Online zijn er heel wat verschillende recepten te vinden. Maar geen van deze recepten was perfect. De smaaksensatie die je hoort te krijgen van de geweldige thaise keuken was hier niet in terug te vinden.

Thaise wok, Gamba's, Wok met kokos

Nu een paar jaar later is het dan eindelijk zo ver. Ik heb dit recept in zo verre geperfectioneerd dat het tijd is om mijn recept met de wereld te delen. De perfecte Thaise wok al zeg ik het zelf. 

Als je dit recept eenmaal hebt uitgeprobeerd garandeer ik je dat je nooit meer Thais eten wilt bestellen. Dit recept is voor 4 personen

Ik vind de Thaise keuken persoonlijk erg lekker . Bij een Thaise wok is het gerechten zo samengesteld dat alle zintuigen geprikkeld worden. Er is voor iedereen iets lekkers te vinden en het ziet er prachtig uit. De Thaise keuken maakt gebruik van een groot assortiment verse kruiden. 

Thaise Wok Ingrediënten

  • 1 Paksoi
  • 1 Prei
  • 3 Lente ui
  • 3 Sjalotten
  • 2 Serre (citroengras)
  • 1 gele paprika
  • 100 gram Peultjes
  • 300 gram Gamba’s 

Thaise Wok kruiden, overige

  • 1 Rode peper
  • 5 knoflooktenen
  • 2 el Verse gember 
  • Verse koriander
  • Verse peterselie
  • 1 el Djinten (Gemalen komijn)
  • 1 el Ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • Zout en peper
  • 400 ml Kokosmelk 
  • 400 gram Rijst
  • Zonnebloem olie

Materialen

  • Koksmes
  • schilmes
  • Snijplank
  • Wokpan
  • Pan ( Voor de rijst)
  • Bakjes voor de mise & place

Wokpan voor de thaise gerechten

Ik gebruik de expertise Wokpan van 36 cm. Deze luxe Wokpan van tefal is heerlijk om in te koken en geschikt voor alle warmte bronnen. Echt een aanrader! Een goeie Wokpan koop je altijd te laat 🙂

Mise en place

De mise en place (m.e.p) is the key naar een heerlijk gerecht. Als deze goed is uitgevoerd kan het niet mislukken. Mise en place betekent de voorbereiding van het eten. 

Thaise wok, mise and place, mep, Voorbereiding, eten
  1. Snijd de sjalot, knoflook, rode peper en gember fijn. Doe deze samen in een bakje.
  2. Snijd de paksoi, paprika, lente ui, prei en snijbonen en doe deze in aparte bakjes.
  3. Snijd de verse koriander en peterselie en doe samen in een bakje.
  4. Spoel de garnalen even af met water.

Goede materialen zijn het halve werk. Ik raad altijd aan om met scherpe messen te snijden en met goede pannen te koken. Dit maakt het koken net even iets makkelijker.

Bereidingswijze Thaise Wok

  1. Kook de rijst voeg hier 1 streng citroengras aan toe en laat deze mee koken.  (De rijst moet eerst altijd even gespoeld worden) Houd de kooktijd aan die op de verpakking van de rijst staat. Laat de deksel op de pan als de rijst klaar is. Laat de rijst 10 min staan met een theedoek over de pan.
  2. Als de rijst is afgegoten doe je het vuur onder de wok aan. Verhit de olie in de wok. 
  3. Als eerst gaat de rode peper met de gember, knoflook en sjalotten de wok in. Laat deze ongeveer een minuutje aanbakken. Let op bij wokken moet je blijven roeren anders gaat het aanbakken en dat wil je niet.
  4. Doe de paprika, snijbonen en garnaal in de wok. Laat na toevoegen van elk ingrediënt 1 minuut bakken.
  5. Voeg de djinten en ketoembar toe.
  6. kneus de 2 strengen citroengras en doe deze in de wok. De prei en bosui gaan nu ook de wok in. bak dit 1 minuut.
  7. Als laatst kan de paksoi de wok in. bak deze 30 seconden zodat de witte stelen lekker knapperig blijven. 
  8. Schud de kokosmelk voor openmaken en gooi deze door de wok. Voeg peper en zout naar smaak toe. Laat 2 minuutjes bakken en je gerecht is klaar.

Thais koken met de wok

De populariteit van de Thaise keuken neemt de laatste jaren enorm toe. Het lijkt er steeds meer op dat de Chinese restaurants het veld moeten ruimen voor deze keuken met zijn frisse en toch scherp gekruide gerechten. 

Vind je thais wokken ook zo lekker dan is “THAIS KOKEN MET DE WOK” van Ken Hom iets voor jou. 130 gemakkelijke gerechten uit de thaise keuken.