Deze steak (biefstuk) sandwich van Jamie Oliver is echt om je vingers bij af te likken. De smaak van de gekarameliseerde uien is onbeschrijfelijk lekker, mega aanrader!
Dit recept is van origine voor 4 personen, als tussendoor broodje of voor kleine eters perfect. Maar de sandwich is zo lekker dat wanneer je de sandwich als lunchgerecht gaat serveren je voor de flinke eters uit kunt gaan van 3 personen. Dit ligt natuurlijk ook een beetje aan of je nog iets extra’s bij de sandwich gaat serveren.
Ingrediënten: Steak en uien sandwich
voor 4 personen
• 400 gram bavette (biefstuk)
• 2 grote uien
• 20 gram ongezouten boter
• olijfolie
• 70 g bruine suiker
• 125 ml rode wijn azijn
• 1 ciabatta brood
• extra virgin olive oil
• Engelse mosterd (optioneel)
• 1 handje waterkers (optioneel)
• 1 handje verse rozemarijn (optioneel)
Recept: Steak en uien sandwich maken doe je zo
1. Haal de steak uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Werk altijd met vlees wat op kamertemperatuur is!
Bedek de steak met vetvrij bakpapier en sla met de onderkant van een pan op de steak om deze mals te maken. Zorg dat de steak 2cm dik is en overal ongeveer dezelfde dikte heeft.
2. Schil ondertussen de uien en verwijderen deze van de eerste laag, snijd de ui vervolgens in 2 cm dikke plakken. Doe de boter, een scheut olie en de suiker in een grote anti-aanbak koekenpan en zet deze op een matig vuur. Zodra de boter gesmolten is, leg je de ui rondjes in de pan en bak deze 5 minuten. Voeg vervolgens de azijn toe en doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en kook de uien ongeveer 35 minuten of tot ze aan de onderkant mooi goudbruin en gekarameliseerd zijn. Als de uien aan de onderzijde vast zijn gebakken kun je – indien nodig – wat scheutjes water toevoegen om ze los te weken.
3. Doe de ciabatta in de oven om deze op te warmen, zet de over op 110 ° C / 225 ° F / gas ¼.
4. Nu is het tijd om de steak te kruiden, bestrooi deze met zeezout en zwarte peper. Als je van rozemarijn houdt kun je deze ook over de steak gooien. Verwarm een grote anti-aanbak pan (met dikke bodem) op een hoog vuur. Wanneer de pan bloedheet is, besprenkel je de steak met olijfolie.
5. Doe de steak in de pan en bak deze – voor een medium steak – 3 minuten aan elke kant, als je van medium rare houdt bak je de steak korten per zijde. Haal de steak uit de pan en laat deze gedurende een aantal minuten rusten op een bord of snijplank. Zodra de steak uit de pan is gehaald begint het uitdrogingsproces, besprenkel daarom de overgebleven olie uit de pan over de steak.
6. Na het rusten snijd je de de steak in dikke plakken van ongeveer 1 cm. Het sap dat uit de biefstuk komt is goud! meng dit heerlijke vocht met een scheutje extra vierge olijfolie.
7. Snijd de warme ciabatta doormidden en wrijf de binnenkant van elk stuk brood in met het ‘rustvocht’ van de biefstuk. Als je wil kunt je (op de onderzijde van de ciabatta) wat mosterd doen, leg vervolgens als eerste laag de gekarameliseerde uien op het broodje, daarna de biefstuk en eventueel wat plukjes waterkers. Druk lichtjes de bovenkant van de ciabatta op het broodje, snijd de ciabatta is royale stukken en genieten maar!
Voedingswaarde (per portie): steak en uien sandwich
Calorieën 553 28%
Koolhydraten 60g 23%
Suiker 24.9g 28%
Vet 22.3g 32%
Verzadigde vet 7.5g 38%
Proteïne 31g 69%